Pages

Thursday, July 12, 2012

CARA - CARA MENGGAYAKAN SHAWLDengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Seperti yang telah kami janjikan, kami akan memberi sedikit perkongsian ilmu / cara2 memakai selendang Half Moon Sakura yang memang cun habes!!. Actually, belajar daripada Youtube dan refer kat gambar jer. Teknik dan cara ini kami ambil daripada Butik Radiusite dan sememangnya, terkenal. So, kirenya kami just re-do again je untuk yang still tak berapa clear dengan tutorialnya.

Terkurang / terlebih, harap maaf. Just to share, sebenarnya cara bagaimana ianya digayakan adalah bergantung pada kreativiti masing2. Pada yang berani, mungkin boleh explore lagi. So, sudi2 mencuba. Thanks to all yang sentiasa menyokong kami. 

1. Wajib mengenakan inner (cox material chiffon memang jarang ya). Disini kami menggunakan Inner Turtle Neck yang senang nak adjust selendang nanti especially bila nak pinkan di belakang.

2. Letakkan selendang (sama bahagian / sama tengahnya). 

3. Pinkan kebelakang. Untuk mendapatkan bentuk muka bulat (bagi mereka berwajah panjang), seeloknya dipinkan dengan kain rapat ke kening (seperti gambar) dan ditengah dahi. Begitu pula sebaliknya.

4. Tarik hujung shawl 

5. Hujung shawl dibawa keluar kehadapan.

6. Lilitkan hujung selendang yang ditarik tadi melepasi ke sebelahnya

7. Pinkan dibahu hujung selendang

8. Begitu juga hujung selendang yang disebelahnya.

9. Bezanya, pinkan hujung selendang di tepi tulang pipi (Inner dan selendang) dan kemaskan kedudukan shawl (terutama yang terlihat inner, boleh pinkan agar kemas)

10. Siap!! Sekali lagi, semuanya bergantung kepada kreativiti masing2. Harap berpuas hati dengan penerangan yang simple mimple ini. 

No comments:

Post a Comment